Хисаря има 22 термални извора със сравнително сходни характеристики, различни температури и с доказани лечебни качества.

Хисаря е известен спа курорт от времето на Римската империя, Историческата крепостна стена е най-добре запазената в Европа от епохата на късната античност (IV в.). През 1882 год. в Хисаря е започнало  първото организирано балнеолечение в България.  Първият химически анализ на минерална вода в България е направен за пет извора в Хисаря от чешкият химик Состержонек . В Източна Румелия се издава „Правилник за експлоатация на хисарските бани“. Минералните води в Хисаря са  подходящи за пиене, релакс и лечение.

Хисаря е най-зеленото населено място в България – най-голяма паркова площ на жител. Паркът ‘Момина сълза” е най-старият и е разположен в крепостта. В него се намират няколко минерални извора, останките от античния град – римски терми и обществени сгради. Около минералния извор „Момина сълза” в сърцето на крепостта, оформен с римска колонада се намират останките от най-голямата римска баня, датираща от 4-ти век. Подът и стените били от бял родопски мрамор. Имало е помещения за топла и студена баня, място за почивка, два басейна, с размери 15 м на 5 м и дълбочина 1,40 м. В други, специални помещения, жреците извършвали лечебни процедури след къпането – масажи и намазване с благовонни масла. Към банята имало и нимфеум – светилище на нимфите, почитани като божества на изворната и лековита вода.

На излизане от крепостта парковата местност „Славеев дол” е съхранила антична римска гробница, а паркът „ Орфеев дол”, разположен по южната част на крепостната стена, представлява невероятно съчетание на разкошна растителност, антична история и тишина, в които се намира летния античен амфитеатър.

В източна посока извън крепостта се разпростира паркът „Момина баня”, кръстен на едноименния извор. За него легендата разказва, че дъщерята на местния управител обичала да се къпе в извора извън крепостните стени. Веднъж градът бил нападнат от врагове и портите на крепостната стена се затворили. Болярската дъщеря и приятелките й останали при извора. За да не ги заловят в плен, предпочели да се удавят в топлия извор. Преданието говори, че оттогава всяка нощ девойката излиза от извора и в банята се чува плискане на вода. Днес изворът е ограден от красив павилион, който не спира да излива лечебната минерална вода.